Judith Butler

Europa som nosaltres

Necessitem pertànyer a alguna cosa. La identitat col·lectiva se sustenta en això? pregunta la periodista Montserrat Terribas a la filòsfa i pensadora Judith Butler en el cicle DO Europa del Born Centre Cultural.

Hi ha dos grups, respon Butler. Els que pertànyen al lloc i els que queden desposseïts. La frontera és el lloc on les relacions transnacionals o transfrontereres són negociades, on un grup decideix la seva relació amb un altre grup. No hi ha un territori sense una frontera. I quan hi ha una frontera i ha una negociació amb el que està fora. Per tant, no hi ha una manera de tenir una identitat pura, completament aïllada. Sempre estem relacionats amb qui està fora i això forma part de qui som.

Sempre hi ha uns “altres” en relació a un “nosaltres”.  I encara que una part dels oprimits passi a formar part d’aquest “nosaltres” sempre hi quedarà gent en el grup dels “altres”.  Si obríssim el territori canviaria la relació, la negociació, la identitat, el dins i el fora. Però les fronteres provoquen que es mantingui l’individualisme, sota la coraça del grup.

Es parla molt de globalització econòmica però no social. La justícia global social no interessa. “Els europeus han entès ara que són candidats a la precarietat”, diu Butler. Veiem un país com Grècia que trontolla, veiem riuades de refugiats que arriben de fora, i tot i els actes solidaris puntuals, són exclosos de forma automàtica i inconscient.

Però, Europa som nosaltres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s