Varoufakis a Barcelona

El Born Centre Cultural estava a petar per presenciar el diàleg entre la periodista Mònica Terribas i l’economista i ex-ministre d’economia de Grècia, Yannis Varoufakis.  La cua de gent donava una volta sencera a l’antic mercat, i continuava.  Un cop a l’interior ens situariem a la planta superior amb vistes a unes restes arqueològiques que ens parlàven del passat i a un Yannis Varoufakis que apareixeria en pantalla per parlar del futur d’Europa.

Amb el sentit de l’humor i lucidesa que el caracteritzen, va deixar anar algunes perles com:

  • “la unió bancària és una broma”
  • “el Parlament Europeu és un edifici molt bonic però no és un parlament”
  • “L’Eurogrup és una zona lliure de democràcia. Així com hi ha zones lliures de fum, allà està prohibida la democràcia”.
  • “l’Eurogrup no destaca pel nivell intel·lectual dels seus membres”

Va parlar de quatre crisis: la dels bancs, la del deute públic, la de la manca d’inversió i la social, que ell prefereix anomenar de pobresa.

El capital està estancat perquè les grans fortunes no saben on invertir i proposa apostar per energies renovables i empreses que generin llocs de treball de qualitat i així crear un clima d’optimisme. Per atacar la pobresa proposa un xec de 300 euros a totes les famílies amb pocs recursos d’Europa a gastar únicament en supermercats, que sortiria del BCE.

La xerrada d’una hora no va permetre aprofundir en solucions. Es parla de personatge mediàtic, però el què és cert és que ell ha format part d’un govern que ha estat a punt de carregar-se aquesta estructura europea que no funciona, és algú que ha vist el funcionament de l’Eurogrup des de dins i per això en coneix tant bé les fissures. Ens diverteix? És clar que si. Però segur que també ajuda a canviar consciències.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s